Viisi vinkkiä valmentajan vuorovaikutukseen

Vuorovaikutus on olennainen osa kaikkea valmennusta, sillä se vaikuttaa valmennettavan kokemukseen ja vaikuttaa harjoittelun laatuun. Valmentajan kyky luoda positiivinen, motivoiva ja avoin vuorovaikutusilmapiiri tekee harjoittelusta suurella todennäköisyydellä mielekkäämpää ja tukee jokaisen valmennettavan yksilöllistä kehitystä. Vuorovaikutus ei ole vain sanojen vaihtoa, vaan se on prosessi, joka rakentuu vuorovaikutuksen jatkuessa ja johon vaikuttaa vahvasti myös kehon kieli, eleet ja ilmeet.

Tutustu seuraavaksi viiteen vinkkiin, joiden avulla voit kehittää omaa vuorovaikutustasi valmentajana.

1. Kuuntele aktiivisesti

Aktiivinen kuuntelu on avainasemassa kaikessa vuorovaikutuksessa. Anna valmennettavalle mahdollisuus ja aikaa kertoa omia ajatuksiaan ja toiveitaan harjoittelusta. Näytä, että kuuntelet tarkasti, ja tiivistä kuulemasi saadaksesi varmuuden siitä, että olet ymmärtänyt asian oikein. Osoita empatiaa elein ja käytä avoimia kysymyksiä. Aktiivinen kuuntelu auttaa ymmärtämään valmennettavan tarpeita ja toiveita, mikä tekee harjoittelusta entistä mielekkäämpää.

Vinkki: Kysy tarkentavia avoimia kysymyksiä ja reflektoi omin sanoin kuulemaasi. Muista kuitenkin, että toisen sanoman toistaminen täysin samoin sanoin ja sanamuodoin ei ole tavoitteena.


2. Käytä avoimia kysymyksiä

Avoimet kysymykset kannustavat pohtimaan asioita syvemmin ja laajemmin. Näin saat paremman käsityksen valmennettavan ajatuksista ja tunnetiloista. Hyvin asetellut kysymykset voivat auttaa sinua ohjaamaan keskustelua oikeaan suuntaan ja syventämään vuorovaikutusta. Samalla saat tärkeää tietoa valmennettavan omasta prosessista ja voit paremmin olla tukena.

Vinkki: Esimerkiksi "Miten ajattelet, että tämä harjoitus vaikuttaa tavoitteisiisi?" on avoin kysymys, joka kannustaa pohdintaan. Voit myös kannustaa onnistumisten syiden löytämiseen eli vaikkapa "Mitä teit toisin, jotta suoritus onnistui?".


3. Anna vaihtoehtoja

Valmennettavan autonomiaa eli kokemusta siitä, että saa itse tehdä itseä koskevia päätöksiä, lisäävät usein sisäistä motivaatiota ja sitä kautta sitoutumista harjoitteluun. Anna valmennettavalle mahdollisuus valita, mutta varmista, että vaihtoehdot ovat tarkoituksenmukaisia ja tukevat tavoitteita. Muista kuitenkin, että liian monta vaihtoehtoa voi johtaa valinnanvaikeuteen, joten pidä määrä kohtuullisena ja anna vaihtoehtoja harkiten.

Vinkki: Esimerkiksi voit sanoa "Voit valita teetkö ensin tämän harjoituksen vai tämän - molemmat tukevat harjoiteltavaa taitoa."


4. Perustele merkityksellisesti

Perustele valmennettavalle, miksi tietty harjoitus tai toimenpide on tärkeä juuri hänelle. Jos asioita tehdään, koska kaikki niin tekevät, se harvoin motivoi jatkamaan. Yksilöidyt perustelut luovat merkityksellisyyttä ja auttavat valmennettavaa ymmärtämään, miksi tietyt toimenpiteet ovat tarpeen. Tämä lisää luottamusta valmentajaan ja harjoitusten tarkoitukseen.

Vinkki: Pohdi mikä on kullekin valmennettavalle tärkeää ja tutustu tarvittaessa heihin lisää, jotta tunnistat kullekin merkitykselliset seikat osallistua ja voit sitä kautta perustella valintoja.


5. Korosta valinnanvapautta ja mahdollisuuksia

Vältä syyllistävää tai painostavaa vuorovaikutusta. Sen sijaan korosta valmennettavan autonomiaa ja yhteistä tekemistä. Avoin ja kannustava ilmapiiri luo luottamusta ja auttaa valmennettavaa tuntemaan itsensä tärkeäksi osaksi prosessia.

Vinkki: Voit esimerkiksi todeta "Sinulla on valta päättää, miten haluat lähestyä tätä harjoitusta. Olen täällä tukemassa sinua."


Vuorovaikutustaitojen kehittäminen ei tapahdu yhdessä yössä. Se vaatii harjoittelua, jossa oma itsetuntemus on keskeisessä roolissa. Aloita tunnistamalla, millainen vuorovaikuttaja olet, ja valitse yksi alue, johon keskityt aluksi. Havainnoi omaa vuorovaikutustasi ja arvioi, miten se vaikuttaa valmennettavaan. Näin pääset alkuun omien vuorovaikutustaitojen kehittämisen osalta.



Psyykkiset taidot ovat olennainen osa valmennusta, sillä ne vaikuttavat merkittävästi sekä valmentajan että urheilijoiden kehittymiseen. Kehittämällä näitä taitoja voit parantaa vuorovaikutustasi, hallita paremmin stressaavia tilanteita ja luoda positiivisen ilmapiirin, jossa urheilijat voivat kasvaa ja kehittyä

Jos haluat lisätietoja psyykkisten taitojen kehittämisestä tai kaipaat tukea omassa valmennustyössäsi, olen täällä auttamassa. Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä suunnitella, miten voit vahvistaa psyykkisiä taitojasi ja sitä kautta kehittää valmennustasi.

Ota yhteyttä: tiina@twacoaching.fi | www.twacoaching.fi


Kirjoittaja on psyykkinen valmentaja ja valmentajien kouluttaja Tiina Wikström. Tiina on erikoistunut valmentajien taitojen kehittämiseen ja se on ollut sydämen asia jo vuodesta 2017. Tutustu lisää Tiinaan tästä.