Valmennettavan motivointi - Kuinka sytyttää kipinä ja ylläpitää liekkiä?

Motivointi on valmentajan tärkeimpiä tehtäviä, ja se voi ratkaista paljon siitä, kuinka hyvin valmennettavat suoriutuvat ja kuinka sitoutuneita he ovat valmennukseen, omatoimiseen harjoitteluun ja kehitykseen. Intohimo ja sitoutuminen eivät synny pelkästään fyysisten taitojen harjoittelusta, vaan ne kumpuavat myös psyykkisestä ja emotionaalisesta sitoutumisesta.
Miten valmentaja voi herättää urheilijoiden intohimon ja pitää sen korkealla?
🔗 Lue johtajuudesta: Jokainen valmentaja on johtaja
1. Auta asettamaan tavoitteet
Merkityksellisten, selkeiden ja saavutettavissa olevien tavoitteiden asettaminen on keskeinen osa valmennettavan motivaation ja sitoutumisen vahvistamista. Valmentaja voi tukea prosessia auttamalla valmennettavaa tunnistamaan omat arvonsa ja pitkän aikavälin päämääränsä sekä pilkkomalla tavoitteet konkreettisiksi ja mitattaviksi askeliksi.
Kun tavoitteet ovat realistisia ja saavutettavissa, valmennettava kokee edistymisen tunnetta, mikä lisää itseluottamusta ja motivaatiota jatkaa harjoittelua. Lisäksi valmentaja voi auttaa kirkastamaan, miksi tavoite on tärkeä, ja muistuttaa siitä silloin, kun motivaatio hetkellisesti hiipuu.
🔗 Tutustu lisää: Unelmista tavoitteiksi ja Tavoitemallien hyödyntäminen valmennuksessa
2. Luo yhteys ja ymmärrys urheilijoiden henkilökohtaisista motivaatiotekijöistä
Jokaisella valmennettavalla on omat syynsä ja motivaatiotekijänsä urheilla ja/tai harrastaa lajia. Joillekin se voi olla kilpailuhenkisyys, toisille taas henkilökohtainen kehittyminen tai rakkaus lajiin. Valmentajan on tärkeää tutustua valmennettavien motivaation taustatekijöihin ja osata tukea heidän yksilöllisiä tarpeitaan.
Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi keskusteluja valmennettavan kanssa hänen tavoitteistaan ja siitä, miksi hän on valinnut juuri tämän lajin. Kun valmentaja tietää, mikä valmennettavaa motivoi, hän voi kohdistaa ohjauksen oikeisiin asioihin ja luoda ympäristön, jossa valmennettava kokee saavansa tukea omalta valmentajaltaan.
🔗 Tutustu lisää: Valmentajan vuorovaikutuksen ABC
3. Innosta omalla esimerkillä
Valmentaja on usein tärkein esimerkki valmennettaville. Mikäli valmentaja itse on innostunut ja sitoutunut omaan työhönsä, tämä näkyy myös muille. Innostus tarttuu! Esimerkiksi valmentaja voi näyttää omalla esimerkillään, kuinka sitoutunut hän on valmennusprosessiin ja kuinka hän uskoo valmennettavien kykyihin.
Innostavan esimerkin antaminen voi myös tarkoittaa, että valmentaja itse osallistuu harjoituksiin ja osoittaa sitoutumista omalla tekemisellään. Vaikka valmentajan ei tarvitse olla lajinsa paras, hän voi silti näyttää esimerkkiä asenteellaan, työskentelyllään ja itse kehityksellään.
4. Rakenna ryhmähenkeä
Sisäiseen motivaatioon voidaan vaikuttaa yhteenkuuluvuuden tunteen kautta. Valmentajan tehtävä on luoda ympäristö, jossa valmennettavilla on mahdollisuus tukea toisiaan ja pyrkiä yhdessä kohti yhteisiä tavoitteita. On tärkeää, että jokainen ryhmän jäsen kokee olevansa riittävä omana itsenään.
Valmentaja voi tukea tätä esimerkiksi järjestämällä tiimiin liittyviä aktiviteetteja tai keskusteluja, joissa valmennettavat voivat jakaa ajatuksia, haasteita ja onnistumisia. Tämä auttaa luomaan luottamusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka puolestaan tutkitusti vaikuttaa myönteisesti sisäiseen motivaatioon.
🔗 Tutustu:
- Psykologinen turvallisuus yksilön näkökulmasta valmennuksessa
- 10 keinoa lisätä psykologista turvallisuutta valmentajana
5. Anna mahdollisuus kehittyä ja ylittää itsensä
Edistymisen kokemus edellyttää jatkuvaa kehittymistä ja sopivia haasteita. Valmentajan tavoitteena on tarjota valmennettaville mahdollisuus ylittää itsensä ja kokeilla uusia asioita. Kehittyminen ja onnistuminen sopivan kokoiseksi palotelluissa asioissa luo valmennettavalle tunteen siitä, että hän pystyy saavuttamaan omia tavoitteitaan.
Yksilöllinen valmennus ja haasteet, jotka ovat linjassa valmennettavan taitotason kanssa, auttavat lisäämään motivaatiota. Valmentaja voi asettaa pienempiä välietappeja ja korostaa pieniäkin onnistumisia matkan varrella - myös sellaisia, joita valmennettava ei välttämättä itse olisi tunnistanut.
6. Anna palautetta ja tunnustusta
Palautteen ja tunnustuksen antaminen on tärkeä osa valmennettavan motivaation ylläpitämistä. Myönteinen palaute vahvistaa valmennettavan itseluottamusta ja motivoi jatkamaan työtä kohti tavoitteitaan. Tunnustuksen ei tarvitse aina olla suurta – pienetkin onnistumiset ansaitsevat huomiota. Valmentaja voi kiinnittää huomiota valmennettavan kehittymiseen, panokseen ja ponnisteluihin, ei pelkästään lopputuloksiin.
Palautteen tulisi olla tulevaisuuteen suuntaavaa, rakentavaa ja tarkkaan kohdennettua, jotta valmennettava voi oppia ja kehittää itseään. Samalla on tärkeää, että palaute on rehellistä ja aitona tunnustuksena annettua, jotta valmennettava kokee sen merkitykselliseksi ja motivoivaksi.
****
Motivointi on jatkuva moniuloitteinen prosessi, jossa myös valmentajalla on oma rooli. On tärkeää, että valmentaja tietää valmennettavien yksilölliset motivaatiotekijät ja osaa yhdistää ne valmennukseen siten, että se lisää motivaatiota ja sitoutumista. Motivoinnin ei tarvitse olla suuria eleitä – pienillä toimilla, kuten selkeillä tavoitteilla, kannustavalla tulevaisuuteen suuntaavalla palautteella ja tiimihenkeä edistävillä käytännöillä, voi olla iso vaikutus ryhmän jäsenten motivaatioon ja sitoutumiseen.
Psyykkiset taidot ovat olennainen osa valmennusta, sillä ne vaikuttavat merkittävästi sekä valmentajan että urheilijoiden kehittymiseen. Kehittämällä näitä taitoja voit parantaa vuorovaikutustasi, hallita paremmin stressaavia tilanteita ja luoda positiivisen ilmapiirin, jossa urheilijat voivat kasvaa ja kehittyä.
Jos haluat lisätietoja psyykkisten taitojen kehittämisestä tai kaipaat tukea omassa valmennustyössäsi, olen sinua varten. Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä suunnitella, miten voit vahvistaa psyykkisiä taitojasi ja sitä kautta kehittää toimintaasi.
Ota yhteyttä: tiina@twacoaching.fi | www.twacoaching.fi
Kirjoittaja on psyykkinen valmentaja ja valmentajien kouluttaja Tiina Wikström. Tiina on erikoistunut valmentajien taitojen kehittämiseen ja se on ollut sydämen asia jo vuodesta 2017. Tutustu lisää Tiinaan tästä.