Stressaako? Käytännön vinkit stressinhallintaan valmentajalle

09.08.2024

Stressinhallinta on tärkeä taito jokaiselle valmentajalle. Valmennus on usein intensiivistä, tiukasti aikataulutettua, täynnä suuria odotuksia ja jatkuvia haasteita. Hyvä stressinhallinta ei ainoastaan paranna omaa hyvinvointia, vaan sillä on myös suora vaikutus urheilijoiden suorituksiin ja kokemuksiin. Kun valmentaja on rauhallinen ja tasapainoinen, myös urheilijat hyötyvät siitä.

Lue aikaisempi kirjoitus valmentajan psyykkisistä taidoista ja niiden merkityksestä valmentajalle tästä.



Tässä muutama käytännön vinkki stressinhallintaan, jotka voivat auttaa sinua säilyttämään rauhallisuuden vaativissakin tilanteissa. Ne edellyttävät joko ennakointia tai harjoittelua, jotta pystyt hyödyntämään niitä mahdollisimman hyvin.

1. Rakenna selkeä aikataulu ja priorisoi tehtävät

Hyvin suunniteltu aikataulu on avain stressinhallintaan. Päivittäisten tehtävien ja tapahtumien selkeä hahmottaminen auttaa vähentämään epävarmuuden ja kiireen tunnetta. Aloita laatimalla viikko- ja päiväkohtainen aikataulu, johon kirjaat kaikki tärkeät tehtävät ja tapahtumat. Kun olet suunnitellut aikataulun, priorisoi tehtävät tärkeysjärjestykseen. Tärkeimmät asiat tulisi hoitaa ensin, jotta kiire ja viime hetken paniikki eivät pääse yllättämään. Tämä vähentää merkittävästi stressin tunnetta ja auttaa sinua pysymään aikataulussa.Lisävinkki: Päätä jokaiselle viikolle kolme ja jokaiselle päivälle kolme päätehtävää, jotka sinun ainakin tulee tehdä. Nämä tehtävät ovat ne ehdottomasti tärkeimmät.

2. Käytä rentoutumisharjoituksia

Rentoutumisharjoitukset ovat tehokas tapa hallita stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Hengitysharjoitukset, meditaatio ja mindfulness ovat erinomaisia menetelmiä mielen rauhoittamiseen ja energian palauttamiseen. Voit aloittaa esimerkiksi hengitysharjoituksilla, joissa keskityt hengittämään hitaasti ja syvään muutaman minuutin ajan. Meditaatio voi auttaa sinua irrottautumaan kiireestä ja löytämään mielenrauhaa. Lyhyet tauot päivän aikana ovat myös tärkeitä. Pidä huolta, että pidät säännöllisesti pieniä taukoja, jolloin voit hengähtää ja kerätä voimia.

3. Keskustele ja etsi tukea

Avoin keskustelu ja vertaistuki ovat ratkaisevan tärkeitä stressinhallinnassa. Älä pelkää pyytää apua tai jakaa tunteitasi kollegoiden tai mentoreiden kanssa. Keskustelu toisten valmentajien tai läheisten kanssa voi auttaa sinua käsittelemään stressiä ja löytämään uusia näkökulmia ja ratkaisuja ongelmiin. Yhteistyö ja vertaistuki voivat tarjota arvokkaita oivalluksia ja keinoja vaikeiden tilanteiden hallintaan. Muista, että et ole yksin, ja muiden tuki voi olla korvaamatonta. Muista, että voit aina hakeutua myös ammattiavun piiriin, mikäli tilanteet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä.

Testi

Stressinhallinta on jatkuva prosessi, joka vaatii aikaa ja harjoittelua. Hyvä stressinhallinta auttaa sinua pysymään rauhallisena ja tasapainoisena, mikä heijastuu positiivisesti sekä omaan hyvinvointii että valmennettaviin. 


Tutustu lisää valmentajan psyykkisiin taitoihin tästä.



Psyykkiset taidot ovat olennainen osa valmennusta, sillä ne vaikuttavat merkittävästi sekä valmentajan että urheilijoiden kehittymiseen. Kehittämällä näitä taitoja voit parantaa vuorovaikutustasi, hallita paremmin stressaavia tilanteita ja luoda positiivisen ilmapiirin, jossa urheilijat voivat kasvaa ja kehittyä.


Jos haluat lisätietoja psyykkisten taitojen kehittämisestä tai kaipaat tukea omassa valmennustyössäsi, olen täällä auttamassa. Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä suunnitella, miten voit vahvistaa psyykkisiä taitojasi ja sitä kautta kehittää valmennustasi.


Ota yhteyttä: tiina@twacoaching.fi | www.twacoaching.fi


Kirjoittaja on psyykkinen valmentaja ja valmentajien kouluttaja Tiina Wikström. Tiina on erikoistunut valmentajien taitojen kehittämiseen ja se on ollut sydämen asia jo vuodesta 2017. Tutustu lisää Tiinaan tästä.