Rikkinäinen puhelin - kolme tapaa haastaviin vuorovaikutustilanteisiin

Mitä tehdä, jos vuorovaikutus takkuaa? Onko sinulla ollut tilanne, jossa tunnet, että viestisi ei mene perille? Tai ehkäpä vastapuoli vaikuttaa väärinymmärretyltä?

Tämä ei tarkoita, että toinen osapuoli olisi tahallaan hankala, vaan se voi johtua siitä, ettei viesti kulje niin kuin on tarkoitettu. Vuorovaikutus on monivaiheinen prosessi, joka sisältää niin sanallisia kuin sanattomia viestejä, joita osapuolet tulkitsevat omista lähtökohdistaan ja sen hetkisen tilanteen mukaan. Valmennuksessa tämä voi vaikuttaa siihen, miten valmentaja ja valmennettava ymmärtävät toisensa, mutta kaikkien tilanteessa läsnä olevien kesken.


Miksi vuorovaikutuksessa on haasteita?

Vuorovaikutus on monimutkainen ja molemminpuolinen prosessi, johon vaikuttavat muun muassa kaikki osallisten aiemmat kokemukset, uskomukset, ajatukset, tunteet ja motivaatio. On tärkeää ymmärtää, että ei aina ole kyse siitä, että toinen osapuoli haluaisi tulkita sanomasi väärin. Tulkinta muodostuu yksilön henkilökohtaisista mielipiteistä, tunnetiloista ja kokemuksista. Lisäksi vuorovaikutuksessa on kyse paljon muustakin kuin pelkästään sanoista. Sanaton viestintä, kuten kehonkieli, eleet ja ilmeet, vaikuttaa jopa enemmän kuin sanallinen viesti, erityisesti ristiriitatilanteissa.

Muista, että myös itse tulkitset tilanteita vastaavasti ja saatat tulkita toisen lähettämän viestin eri tavoin kuin se on tarkoitettu.


3 tapaa haastaviin vuorovaikitustilanteisiin

Kun kohtaat haastavan vuorovaikutustilanteen, on hyvä muistaa, että ne ovat luonnollinen osa vuorovaikutusta. Se, miten toimit tilanteessa itse vuorovaikuttajana vaikuttaa osaltaan tilanteen selvittämiseen. Alla kolme käytännön vinkkiä, jotka auttavat sinua käsittelemään haastavia tilanteita.


1. Ole läsnä

Kun vuorovaikutustilanne käy haastavaksi, se on vielä vaikeampi, jos toinen osapuoli ei tunne tulevansa kuulluksi tai nähdyksi. Aitona kuuntelemisena ja läsnäolemisena voidaan parantaa tilannetta merkittävästi. Läsnäolo auttaa sinua huomioimaan myös sanatonta viestintää, kuten kehonkieltä ja ilmeitä, joiden kautta saat lisää tietoa.

Harjoitus: Seuraavan kerran kun kohtaat haastavan vuorovaikutustilanteen, pyri olemaan 100% läsnä. Kiinnitä huomiota siihen, mitä toinen henkilö sanoo, mutta myös siihen, miten hän sanoo sen. Pyri silloin sulkemaan kaikki muut häiriötekijät kuten puhelin tilanteen ulkopuolelle.


2. Näytä, että ymmärrät toisen tunteita

Jos joku kokee tilanteen haastavaksi, vaikka se ei tuntuisi sinusta suurelta murheelta, on tärkeää osoittaa empatiaa. Tämä auttaa toista tuntemaan, että aitona koetut tunteet ja kokemus otetaan vakavasti. Voit esimerkiksi hyödyntää aktiivista kuuntelua, jossa omin sanoin toistamalla tai reflektoimalla toisen tunteita osoitat ymmärrystä. Tällöin luot turvallisen ympäristön, jossa toisen on helpompi kertoa ja sinun ymmärtää häntä paremmin.

Harjoitus: Seuraavassa vuorovaikutustilanteessa, jossa toinen osapuoli ilmaisee tunteensa, käytä reflektoivaa kuuntelua. Esimerkiksi: "Sinusta tuntuu siis x, koska...".


3. Kysy voitko auttaa

Kun haluamme auttaa meillä on usein taipumus kertoa toiselle, miten hänen pitäisi toimia. Haastavissa tilanteissa sen sijaan, että tarjoaisit suoraan neuvoja, kysy, voisiko apuasi hyödyntää. Tämä lähestymistapa mahdollistaa toisen osapuolen valinnan, ja hän voi itse päättää, onko valmis vastaanottamaan apua. Jos neuvoja ei tässä vaiheessa tarvita, voit kuitenkin tarjota mahdollisuuden palata asiaan myöhemmin.

Harjoitus: Seuraavan kerran kun huomaat tilanteessa, jossa haluaisit neuvoa toista, kysy ensin: "Voinko auttaa tässä asiassa?" Tällä tavoin varmistat, että toinen on valmis kuulemaan ehdotuksesi.


⭐️ Muista, että usein toista osapuolta auttaa jo se, että toinen kuuntelee ja osoittaa empatiaa. Haaste voi tällöin ratketa hänen itsensä toimesta.


Vuorovaikutustaidot kehittyvät ajan myötä, ja niitä voi harjoitella kaikissa arjen tilanteissa. Hyödynnä näitä kolmea vinkkiä, ja kokeile niitä käytännössä niin valmennuksessa kuin muissakin vuorovaikutustilanteissa.



Psyykkiset taidot ovat olennainen osa valmennusta, sillä ne vaikuttavat merkittävästi sekä valmentajan että urheilijoiden kehittymiseen. Kehittämällä näitä taitoja voit parantaa vuorovaikutustasi, hallita paremmin stressaavia tilanteita ja luoda positiivisen ilmapiirin, jossa urheilijat voivat kasvaa ja kehittyä

Jos haluat lisätietoja psyykkisten taitojen kehittämisestä tai kaipaat tukea omassa valmennustyössäsi, olen täällä auttamassa. Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä suunnitella, miten voit vahvistaa psyykkisiä taitojasi ja sitä kautta kehittää valmennustasi.

Ota yhteyttä: tiina@twacoaching.fi | www.twacoaching.fi


Kirjoittaja on psyykkinen valmentaja ja valmentajien kouluttaja Tiina Wikström. Tiina on erikoistunut valmentajien taitojen kehittämiseen ja se on ollut sydämen asia jo vuodesta 2017. Tutustu lisää Tiinaan tästä.


Lähteet

Motivoivan vuorovaikutus -koulutus. MotiStyleSport -hanke kevät 2022.

Motivoiva vuorovaikutus. Liikuntapsykologian aineopinnot. Jyväskylän yliopisto 2021.