Reflektio - avain valmentajana kehittymiseen

Reflektio on yksi keskeisimmistä menetelmistä oman toiminnan kehittämisessä. Reflektoimalla voit tukea esimerkiksi omaa ammatillista kasvua, vuorovaikutustaitoja ja kykyä luoda merkityksellisiä valmennussuhteita. Säännöllinen reflektio auttaa sinua ymmärtämään oman toiminnan taustalla vaikuttavia tekijöitä, tunnistamaan vahvuuksia ja löytämään kehityskohteita.
Tässä julkaisussa tutustut tarkemmin:
Mitä on reflektio?
2 näkökulmaa reflektointiin
Miten ottaa reflektio osaksi arkea?
Mitä on reflektio?
Reflektio tarkoittaa oman ajattelun, toiminnan ja tunteiden tarkastelua – usein kokemuksen jälkeen, mutta myös sen aikana tai ennen. Reflektio tarjoaa mahdollisuuden syventää itsetuntemusta ja tunnistaa omia toimintamalleja. Sen avulla voi arvioida omien päätösten vaikutuksia myös valmennettavan kehittymiseen ja oppia ymmärtämään paremmin omaa roolia valmennusprosessissa.
Reflektio tukee myös psyykkisten taitojen, kuten itsesäätelyn ja tietoisen läsnäolon, kehittämistä. Lisäksi se auttaa vahvistamaan vuorovaikutustaitoja. Kaiken tämän ohella reflektio toimii työkaluna oman oppimisen tavoitteelliseen ohjaamiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen.
Reflektiota hyödyntävä valmentaja toimii todennäköisesti tietoisemmin, ymmärtää valmennettavan näkökulmaa ja pystyy toteuttamaa arvoihin pohjautuvia päätöksiä. Tutkimusten mukaan reflektio on keskeinen osa asiantuntijuuden kehittymistä.
2 näkökulmaa reflektointiin
Reflektion voi jakaa kahteen eri näkökulmaan (Schön 1991):
Reflection-in-action – tilanteessa tapahtuva pohdinta
Harjoituksen tai kilpailun aikana valmentaja havainnoi ja sopeuttaa toimintaansa reaaliaikaisesti:
- Toimiiko suunniteltu harjoitus?
- Miten valmennettavat reagoivat?
- Pitääkö jotain muuttaa tai soveltaa?
Reflection-on-action – jälkikäteen tapahtuva pohdinta
Tämä on tärkein reflektiomuoto pitkäjänteisen kehittymisen kannalta. Valmentaja tarkastelee omaa toimintaansa kriittisesti:
- Miksi valitsin tietyn lähestymistavan?
- Mitä opin tästä tilanteesta?
- Missä onnistuin?
- Mikä jäi mietityttämään tai haastoi minua?
Miten ottaa reflektio osaksi arkea?
Reflektio ei edellytä suuria toimenpiteitä tai hankintoja eikäi erityisiä olosuhteita – olennaista on, että sitä tapahtuu säännöllisesti ja rehellisesti. Valmentajan arkeen sopivia keinoja reflektiivisen työskentelyn tueksi on monia. Yksi tehokas tapa on pitää reflektiopäiväkirjaa, johon kirjataan ajatuksia, tunteita, päätöksiä ja oppeja esimerkiksi kerran tai kaksi viikossa.
Reflektio voi tapahtua myös vuorovaikutuksessa muiden kanssa: vertaiskeskustelussa voidaan jakaa kokemuksia kollegoiden kanssa ja oppia yhdessä, mikä avaa usein uusia näkökulmia omaan toimintaan. Lisäksi säännöllinen itsearviointi – esimerkiksi kausittain tai projektien päätyttyä – auttavat tarkastelemaan omaa toimintaa suhteessa omiin arvoihin ja tavoitteisiin. Myös pienet pysähtymishetket ennen tai jälkeen harjoituksen voivat tarjota mahdollisuuden sisäiselle pohdinnalle ja havaintojen tekemiselle arjen ja kiireen keskellä.
Lue lisää:
Lähteet
Heikkala, A. 2019. Reflektio oppimisen edistäjänä. Opinnäytetyö.
Paavilainen, A-M. 2023. Urheilijalähtöinen valmennus - ja sitä tukeva valmennuskulttuuri : määritelmiä ja tunnusmerkkejä suomalaisesta näkökulmasta. Opinnäytetyö.
Schön, D.A. (1991). Reflective writing: Schön. https://libguides.hull.ac.uk/reflectivewriting/schon
Psyykkiset taidot ovat olennainen osa valmennusta, sillä ne vaikuttavat merkittävästi sekä valmentajan että urheilijoiden kehittymiseen. Kehittämällä näitä taitoja voit parantaa vuorovaikutustasi, hallita paremmin stressaavia tilanteita ja luoda positiivisen ilmapiirin, jossa urheilijat voivat kasvaa ja kehittyä.
Jos haluat lisätietoja psyykkisten taitojen kehittämisestä tai kaipaat tukea omassa valmennustyössäsi, olen sinua varten. Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä suunnitella, miten voit vahvistaa psyykkisiä taitojasi ja sitä kautta kehittää toimintaasi.
Ota yhteyttä: tiina@twacoaching.fi | www.twacoaching.fi
Kirjoittaja on psyykkinen valmentaja ja valmentajien kouluttaja Tiina Wikström. Tiina on erikoistunut valmentajien taitojen kehittämiseen ja se on ollut sydämen asia jo vuodesta 2017. Tutustu lisää Tiinaan tästä.