Muistin lyhyt oppimäärä


Muisti on yksi keskeisimmistä kognitiivisista toiminnoista, joiden varaan oppiminen, päätöksenteko ja itsesäätely rakentuvat. Valmentajana voit omalla toiminnallasi helpottaa sitä, mitä valmennettavat muistavat harjoituksista ja palautteista sekä hyödyntävät muistiin tallentamaansa tietoa. Samalla oma muistisi on keskeinen työkalu oman toiminnan ja valmennuksen toteuttamisessa.

Tässä blogijulkaisussa tutustutaan lyhyesti muistiin ja sen merkitykseen erityisesti valmennuksen näkökulmasta.

🔗 Tutustu kaikkiin VAIN VALMENTAJILLE blogijulkaisuihin.


Mitä muisti oikeastaan on?

Muistia voisi kuvailla tapahtumasarjaksi, jossa mieleen palautetaan aikaisemmin opittuja ja koettuja asioita sekä opetellaan uutta. Muistaminen on mahdollista ainoastaan, kun työmuistissa käsitelty informaatio tallennetaan säilömuistiin. Säiliömuistista tieto voidaan palauttaa takaisin työmuistin puolelle käsiteltäväksi.

Fysiologisesti muisti rakentuu synapsien eli hermosolujen välisten yhteyksien toimintaan. Synapseja ohjaavat geenit ja muovaavat aikaisemmat kokemukset. Muistamiseen vaikuttaa usein monet tekijät kuten esimerkiksi vireystila, keskittyminen, tunteet, motivaatio ja ympäristön mahdolliset häiriötekijät.


Työmuisti – muistin työpöytä

Valmennustilanteissa tärkein muistin osa-alue on usein työmuisti – se on kuin pieni työpöytä, jolla pyöritetään juuri sillä hetkellä tarvittavaa tietoa. Työmuisti on rajallinen ja se ylikuormittuu helposti, erityisesti stressin tai kiireen alla.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

  • Valmennettava ei välttämättä muista kaikkia ohjeita, vaikka olisi kuunnellut tarkasti.

  • Pitkät, monivaiheiset palautteet menevät helposti ohi – vain alku tai loppu jää mieleen.

  • Valmentajana oma työmuistisi kuormittuu, jos yrität muistaa harjoituksen kulun, seurata valmennettavien toimintaa, antaa palautetta ja hallita aikataulua samanaikaisesti.


Säiliömuisti – taitojen ja tietojen säilytyspaikka

Pitkäkestoinen muisti tallentaa kaiken, mikä on harjoiteltu riittävän monta kertaa ja yhdistetty merkitykselliseen kontekstiin. Taitojen, pelitilanteiden, sääntöjen ja strategioiden muistaminen perustuu säiliömuistiin, jonka tila on rajaton.

Muista valmentajana:

  • Toisto, konteksti ja tunneyhteys edistävät oppimista – eli kun harjoitukseen liittyy riittävästi toistoa, se kytkeytyy merkitykselliseen tilanteeseen ja siihen liittyy tunne, joka vahvistaa muistijälkeä, helpottuu muistaminen.

  • Palautteen ja ohjeiden yhdistäminen konkreettiseen tekemiseen (esim. videopalautteeseen tai pelitilanteisiin) vahvistaa muistijälkiä.

  • Pitkäkestoinen muisti ei ole pysyvä tai täydellinen – se muokkautuu ja voi vääristyä ajan kanssa.


Muisti ja vuorovaikutus – valmentajan taito tehdä muistamisesta helpompaa

Vuorovaikutuksella on oma rooli muistin tukemisessa valmennustilanteissa. Kun valmentaja esittää ydinasiat selkeästi ja vaiheittain, valmennettavan on helpompi hahmottaa, mihin keskittyä. Havainnollistavat esimerkit ja konkreettiset tilanteet vahvistavat muistijälkiä, erityisesti silloin kun ne liittyvät suoraan suoritustilanteisiin tai omaan rooliin.

On myös tärkeää antaa tilaa reflektoinnille. Kysymykset kuten "Mitä opit äsken?" tai "Mikä jäi mieleen?" aktivoivat muistamista ja tukevat tiedon palautusvaihetta. Lisäksi harjoitusten rytmi ja toistuvat rutiinit auttavat muistamaan ja vahvistavat oppimista. Kaiken tämän taustalla vaikuttaa osaltaan psykologinen ilmapiiri. Kun valmennustilanne koetaan turvalliseksi ja innostavaksi, muistaminen tehostuu. Sen sijaan stressi ja epävarmuus voivat merkittävästi häiritä muistin toimintaa.


Miten valmentaja voi itse kehittää muistiaan?

Myös valmentajan oma muisti on tärkeä voimavara – ja sitä voi tietoisesti kehittää. Yksi konkreettinen tapa on kirjata asioita ylös. Muistilaput, digitaaliset muistiot ja selkeästi jäsennellyt harjoitussuunnitelmat auttavat keventämään työmuistin kuormitusta, jolloin keskittyminen itse valmennustilanteeseen paranee.

On myös hyödyllistä pysähtyä harjoitusten jälkeen hetkeksi reflektoimaan: mitä opin tästä harjoituksesta, mikä jäi mieleen ja mikä meni ehkä ohi? Tällainen oman toiminnan tietoinen tarkastelu vahvistaa muistijälkiä ja tukee ammatillista kasvua. Lisäksi aivojen perushuolto (hyvinvointi) – riittävä uni, ravitseva ruokavalio ja palautuminen – on keskeisessä roolissa muistin toiminnalle. Yhtä lailla häiriöiden hallinta on tärkeää niiltä osin kun se on mahdollista. Yksittäinen häiriö voi katkaista keskittyneisyyden tilan ja estää tärkeän tiedon muistamisen, erityisesti silloin kun työmuisti on jo valmiiksi kuormittunut.


🔗 Lue: Reflektio - avain valmentajana kehittymiseen


Tutustu lisää

Cowan, N. 2010. The Magical Mystery Four: How Is Working Memory Capacity Limited, and Why? Current Directions in Psychological Science.

Duodecim. 2014. Miten muisti on selitettävissä? 

Muistiliitto. Aivot ja muisti. 



Psyykkiset taidot ovat olennainen osa valmennusta, sillä ne vaikuttavat merkittävästi sekä valmentajan että urheilijoiden kehittymiseen. Kehittämällä näitä taitoja voit parantaa vuorovaikutustasi, hallita paremmin stressaavia tilanteita ja luoda positiivisen ilmapiirin, jossa urheilijat voivat kasvaa ja kehittyä.

Jos haluat lisätietoja psyykkisten taitojen kehittämisestä tai kaipaat tukea omassa valmennustyössäsi, olen sinua varten. Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä suunnitella, miten voit vahvistaa psyykkisiä taitojasi ja sitä kautta kehittää toimintaasi.


Ota yhteyttä: tiina@twacoaching.fi | www.twacoaching.fi


Kirjoittaja on psyykkinen valmentaja ja valmentajien kouluttaja Tiina Wikström. Tiina on erikoistunut valmentajien taitojen kehittämiseen ja se on ollut sydämen asia jo vuodesta 2017. Tutustu lisää Tiinaan tästä.