Valmentajan vuorovaikutustaidot: Mitä kaikkea vuorovaikutus on?

Vuorovaikutus on olennainen osa elämäämme ja sitä tapahtuu jatkuvasti halusimme tai emme. Valmentajalla vuorovaikutus ei rajoitu pelkästään viestintään valmennettavan kanssa, vaan siihen voi liittyä myös muita osapuolia – kuten muut valmennuksessa olevat osalliset, vaikka et varsinaisesti toimisi muiden kanssa. Tässä blogijulkaisussa tarkastellaan erityisesti valmentajan ja valmennettavan välistä vuorovaikutusta ja sen merkitystä valmennustilanteissa.
Lue myös
- 5 vinkkiä valmentajan vuorovaikutukseen
- Rikkinäinen puhelin - 3 tapaa haastaviin vuorovaikutustilanteisiin
Vuorovaikutus on monimuotoinen prosessi, joka menee usein syvemmälle kuin pelkät kommunikointiin valitut sanat. Se on olennainen osa valmennusta ja vaikuttaa siihen, miten valmennettavat kokevat harjoittelun ja sitä kautta myös heidän kehittymiseen.
Vuorovaikutuksesta yleisesti
Vuorovaikutus on laaja käsite. Se kattaa sanallisten viestien lisäksi sanattoman viestinnän, kuten eleet, ilmeet, kehon asennot ja jopa tilan, jossa vuorovaikutus tapahtuu. Myös kirjoittaminen on vuorovaikutusta.
On tärkeää huomata, että erityisesti ristiriitatilanteissa sanattomat viestit ovat sanallisia tehokkaampia. Eli jos esimerkiksi eleet viestivät kiireestä, mutta kerrot olevasi todella rauhallinen, suurin osa tulkitsee sinun olevan kiireinen ja mahdollisesti stressaantunut.
Tiesitkö?
Sanaton viestintä voi jopa olla 70-90 % vuorovaikutuksesta (Mehrabian, 1971). Tämä tarkoittaa, että eleet, ilmeet ja kehonkieli voivat olla tärkeämpiä kuin itse sanat vuorovaikutustilanteessa.
Myös se, että ei sano mitään, on vuorovaikutuksellinen valinta. Sanomatta jättäminen voi olla yhtä merkittävää kuin sanominen, ja sen vaikutus voi olla suuri vuorovaikutustilanteessa.
Vuorovaikutus ja valmennus
Valmennus on vuorovaikutusta parhaimmillaan. Se, miten valmentaja viestii ja reagoi valmennettaviinsa, vaikuttaa niin valmennusprosessiin kuin millaiseksi harjoittelu koetaan. Tunteet, kuten itseluottamus, motivaatio ja halu kehittyä, vahvistuvat usein valmentajan vuorovaikutustaitojen kautta.
Taitava vuorovaikuttaja muokkaa omaa toimintaansa tilanteen mukaan. Esimerkiksi ensimmäisiin kilpailuihin valmistautuessa voidaan tarvita kannustusta ja motivointia, jolloin rohkaisevat sanat ja energinen asenne voivat tukea valmennettavan itseluottamusta. Jos taas olleen haastavassa tilanteessa, valmentajan osoittama empatia ja kuulluksi tulemisen tunne auttavat valmennettavaa käsittelemään asiaa.
Valmentajan onnistuneen vuorovaikutuksen avaimet ovat moninaiset. Omien vuorovaikutustaitojen kehittäminen,itsetuntemus ja kyky olla läsnä auttavat valmentajaa luomaan turvalliseksi koettuja ja kannustavia vuorovaikutustilanteita.
Valmentajan onnistuneen vuorovaikutuksen avaimet
Valmentajan vuorovaikutustaidot voivat olla ratkaisevia valmennustilanteen onnistumiselle.
Tärkeimpiä elementtejä ovat muun muassa:
Itsetuntemus (On tärkeää tunnistaa omat vuorovaikutustavat sekä miten ne vaikuttavat valmennettaviin.)
Halukkuus kohdata ja ymmärtää erilaisuutta (Jokainen on yksilö, jonka huomioiminen on tärkeää)
Empatia (Valmentajan kyky osoittaa empatiaa ja ymmärrystä on olennainen osa hyvää vuorovaikutusta)
Kykeneväisyys ymmärtää ja tulla ymmärretyksi (Valmentajan tulisi pystyä kommunikoimaan selkeästi ja avoimesti)
Provosoitumattomuus (Vuorovaikutustilanteissa valmentajan on kyettävä pysymään rauhallisena ja rakentavana)
Mikä näistä on sinulle ominaista tai mitä haluat kehittää lisää? Näiden pohtiminen auttaa sinua tunnistamaan vahvuuksia ja mihin haluat seuraavaksi keskittyä.
Muista valmentajan vuorovaikutuksesta ainakin...
Aktiivinen kuuntelu ja empatian osoittaminen voivat parantaa valmennettavan itseilmaisua ja lisätä luottamusta valmentajaa kohtaan. Kehonkieli ja sanaton viestintä ovat usein yhtä tärkeitä kuin sanat. Valmentajan asento, ilmeet ja eleet voivat antaa merkittäviä viestejä valmennettavalle. Kohdentamisen ja tilannekohtaisuuden huomioiminen - jokainen valmennettava on yksilö ja tilanteet vaihtelevat. Tämän huomioiminen omassa toiminnassa on tärkeää.
Psyykkiset taidot ovat olennainen osa valmennusta, sillä ne vaikuttavat merkittävästi sekä valmentajan että urheilijoiden kehittymiseen. Kehittämällä näitä taitoja voit parantaa vuorovaikutustasi, hallita paremmin stressaavia tilanteita ja luoda positiivisen ilmapiirin, jossa urheilijat voivat kasvaa ja kehittyä.
Jos haluat lisätietoja psyykkisten taitojen kehittämisestä tai kaipaat tukea omassa valmennustyössäsi, olen täällä auttamassa. Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä suunnitella, miten voit vahvistaa psyykkisiä taitojasi ja sitä kautta kehittää valmennustasi.
Ota yhteyttä: tiina@twacoaching.fi | www.twacoaching.fi
Kirjoittaja on psyykkinen valmentaja ja valmentajien kouluttaja Tiina Wikström. Tiina on erikoistunut valmentajien taitojen kehittämiseen ja se on ollut sydämen asia jo vuodesta 2017. Tutustu lisää Tiinaan tästä.