Johtamistyylit valmennuksessa: Näin valitset oikean tyylin eri tilanteisiin

Oletko koskaan pohtinut mikä johtamistyyli sopii sinulle parhaiten?

Valmentajan johtamistyylillä on vaikutusta valmennettavien motivaatioon, suorituksiin ja niissä kehittymiseen sekä ryhmän tai joukkueen ryhmähenkeen. Jokaisella valmentajalla on oma tapa toimia, ja eri tilanteissa erilaiset tavat (tai johtamistyylit) voivat olla tehokkaita. Taitava johtaja osaa mukauttaa omaa toimintaansa tilanteen ja valmennettavien mukaan.

Tässä julkaisussa pääset tutustumaan erilaisiin johtamistyyleihin, minkä lisäksi pyritään tunnistamaan tilanteita, joissa eri tyylit toimisivat parhaiten.

Lue lisää: Jokainen valmentaja on johtaja


Erilaiset johtamistyylit


Valmentava johtamistyyli

Valmentava johtamistyyli keskittyy valmennettavan jatkuvaan henkilökohtaiseen kasvuun ja kehittymiseen. Tässä tyylissä valmentaja toimii enemmän mentorina ja tukijana, auttaen valmennettavaa kehittymään. Tämä tyyli sopii erityisesti motivoituneille ja itseohjautuville valmennettaville.

Osallistava johtamistyyli

Osallistavassa johtamisessa valmentaja huomioi valmennettavien mielipiteitä ja ottaa heidät mukaan päätöksentekoon. Tämä tyyli voi olla erityisen hyödyllinen, kun pyritään luomaan ryhmähenkeä ja lisäämään valmennettavien sitoutumista valmennusprosessiin. Se lisää sisäistä motivaatiota yhteenkuuluvuuden tunteen kautta.

Autoritaarinen johtamistyyli

Autoritaarinen johtamistyyli perustuu valmentajan vahvaan rooliin, jossa päätökset tehdään pääasiassa valmentajan toimesta. Tämä toimii parhaiten tilanteissa, joissa tarvitaan selkeää ohjeistamista ja tehokasta toimintaa. Tällaisia tilanteita voivat olla yllättävät ja nopeaa toimintaa vaativat tilanteet, joissa esimerkiksi tulee poistua tilasta nopeasti.


Mikä tyyli toimii missäkin tilanteessa?

Erilaiset johtamistyylit toimivat parhaiten tietyissä olosuhteissa:

Kilpailutilanteet ja kiireelliset päätökset

Autoritaarinen tyyli voi olla tehokas, kun tarvitaan selkeää ja nopeaa ohjausta. Kisoihin valmistautuessa tai pelin kriittisissä hetkissä on tärkeää, että valmentaja tekee päätökset ja valmennettavat noudattavat niitä.

Pitkän aikaväli kehitys ja tiimin ryhmähenki

Osallistava ja valmentava tyyli ovat erinomaisia pitkän aikavälin prosesseissa, kuten valmennettavien henkilökohtaisessa kehityksessä ja ryhmähenkeä rakentavissa tilanteissa. Näissä tilanteissa valmennettavat voivat oppia itsenäisesti ja tukea toisiaan, mikä luo vahvemman yhteishengen ja lisää pitkäaikaista sitoutumista.


Oman johtamistyylin tunnistaminen ja kehittäminen

Valmentajana on tärkeää tunnistaa oma johtamistyyli ja miettiä, kuinka se vaikuttaa valmennettaviin. Tyyli ei ole staattinen, vaan sitä kannattaa kehittää ja mukauttaa eri tilanteisiin. Voit esimerkiksi kysyä palautetta valmennettavilta ja reflektoida omaa toimintaa. Voit myös kokeilla erilaisia lähestymistapoja eri harjoituksissa ja tilanteissa nähdäksesi, mikä tuottaa parhaat tulokset.

Johtamistyyli on henkilökohtainen valinta, mutta sen soveltaminen eri tilanteissa on avain onnistuneeseen ohjaukseen. Ymmärtämällä, milloin käyttää autoritaarista, osallistavaa tai valmentavaa tyyliä, voit parantaa valmennettavien toimintaa ja suorituksia, motivaatiota ja kehitystä. Muista, että taitava valmentaja osaa mukauttaa tyylinsä ja ottaa huomioon valmennettavien tarpeet ja tilanteen vaatimukset.


Lue lisää johtamistyyleistä