Hyppy - agilityn monipuolisin este? (Lähes) kaikki mitä olet halunnut tietää hyppyesteestä

17.04.2024

Agility hyppyeste | Hyppyeste saatetaan etenkin tuoreiden lajiharrastajien mielessä mieltää yksinkertaiseksi esteeksi, mutta oletko koskaan pohtinut kuinka monella tavalla ja monessa eri linjassa hyppyeste voidaan suorittaa? Hyppyesteitä on agility- ja hyppyradoilla iso osa suoritettavista esteistä, joten hyppäämisen taitoihin kannattaa perehtyä.

Tässä kirjoituksessa keskitytään agilityn hyppyesteeseen ja siihen liittyviin taitoihin. Kirjoituksessa sivutaan lyhyesti hyppytekniikkaa, mutta koska en itse ole sen ammattilainen, kannustan kääntymään hyppytekniikkakouluttajan puoleen, mikäli tarvitset apua koiran hyppytekniikan osalta. Hyppytekniikan harjoittelusta on hyötyä kaikille koirille.

➡️ Tutustu uusimpaan sähköiseen harjoituskirjaan: AGILITYTREENIT - 40 treeni-ideaa neljälle hyppyesteelle

Kirjoituksen sisältö:

  • Yleisesti hyppyesteestä ja hyppykorkeuksista

  • Eri linjoja hyppyesteelle

  • Mitä taitoja hyppyesteelle voit opettaa?

  • Lyhyesti hyppytekniikasta

  • Mitä vihjeitä voit käyttää hyppyesteelle?

  • Kohteet opetuksen apuna

  • Mistä apua taitojen kehittämiseen?


Yleisesti hyppyesteestä ja hyppykorkeuksista

Tyypillisesti hyppyeste on materiaaliltaan alumiinia/muuta kevyttä metallia, muovia tai puuta. Nykyisin suurin kilpailukäytössä olevat esteet taitavat olla kaikki kahta ensimmäistä. Taitojen harjoittelua varten et tarvitse virallisilla mitoilla olevia hyppyesteitä. Tunnista kuitenkin mitä haluat vahvistaa ja käytä siihen soveltuvia esteitä. 

Hyppyesteen korkeudet kokoluokittain

  • pikkuminit (xS) 10-20 cm

  • minit (S) 20-30 cm

  • medit (M) 30-40 cm

  • pikkumaksit (sL) 40-50 cm

  • maksit (L) 50-60 cm

Hyppyeste voidaan suorittaa mistä tahansa tuomarin määrittelemästä suunnasta ja siltä voidaan jatkaa mihin tahansa suuntaan. Usein hyppyesteelle opetetaankin useita eri vihjeitä, joiden avulla koira osaa valita missä linjassa este suoritetaan.

Lue lisää agilitysäännöistä Agilitysäännöt pähkinänkuoressa (2024)


Eri linjoja hyppyesteelle

Koira voi lähestyä hyppyestettä mistä kulmasta tahansa ja poistua esteeltä mihin tahansa suuntaan. Ohjaajan on tärkeä antaa koiralle vihjeet ajoissa, jotta koira tietää mihin sen tulee jatkaa hyppyesteeltä. Hyvä tapa pohtia koiran linjoja ja hyppäämistä, on tarkastella sitä kolmen esteen kautta eli miltä esteeltä koira on tulossa ja missä linjassa tarkasteltavalle esteelle ja mihin suuntaan se poistuu esteeltä. Voit esimerkiksi piirtää koiran linjan ja tarkastella sen avulla koiran liikkumista.

Kuvaaminen on hyvä apuväline tarkastella koiran ponnistus- ja laskeutumispaikkoja suhteessa suoritettavaan esteeseen. Sitä kautta saat tietoa myös siitä, missä vaiheessa koiran tulisi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu, jotta koira ehtii suorittaa esteen haluttuun suuntaan.

Katso alta esimerkkejä koiran erilaisista linjoista hyppyesteelle. Ohjaajan sijaintia ei ole merkitty ja se on yksilöllistä riippuen koiran taidoista ja miten koiraa ohjataan. (HUOM! Tässä ei ole kaikki mahdolliset vaihtoehdot erilaisista linjoista.)

Koira voi lähestyä ja poistua esteeltä eri suuntiin. Tässä näet esimerkkejä erilaisista linjoista hyppyesteellä.
Koira voi lähestyä ja poistua esteeltä eri suuntiin. Tässä näet esimerkkejä erilaisista linjoista hyppyesteellä.

Mitä taitoja hyppyesteelle voit opettaa?

Taidolla tarkoitetaan tässä kirjoituksessa käytöstä, jonka koira suorittaa annetusta vihjeestä. Vihje voi olla suullinen (sana / äänimerkki), fyysinen tai niiden yhdistelmä. Agilityn hyppyesteelle erilaisia taitoja voisivat esimerkiksi olla:

  • hypyn suorittaminen suoraan eteenpäin

  • kääntyminen kohti ohjaajaa ja ohjaajasta poispäin / koiran näkökulmasta oikea ja vasen

  • hyppyesteen hyppääminen takaa kohti ohjaajaa laajasti (kts yllä olevasta kuvasta esimerkiksi lilat pallot hyppy 2, jos ohjaaja on hyppyesteiden alapuolella)

  • hyppyesteen hyppääminen takaa tiukasti eli siivekkeen ympäri (wrap)

  • hyppy ohjaajan puolelta (kts yllä olevasta kuvasta esimerkiksi lilat pallot hyppy 2, jos ohjaaja on hyppyesteiden yläpuolella) (in-in)

  • hyppyesteen suorittaminen poispäin ohjaajasta (poispäin käännös / vippaus)

  • hyppyteknisiä taitoja


Lyhyesti hyppytekniikasta

On tärkeää tietää, että hyppääminen on taito, jota voi kehittää. Kaikki koirat eivät luonnostaan osaa hypätä teknisesti hyvin. Hyvä hyppytekniikka vähentää harrastamisen kuromittavuutta sekä loukkaantumisriskiä. Hyppytekniikkaharjoittelu auttaa koiraa ymmärtämään, miten sen tulisi kehoaan käyttää hypätessä. Hyppytekniikkaharjoittelulla voidaan opettaa koiralle oikea ponnistuspaikka, painonsiirtojen tekemistä, kokoamista, etäisyyden ja korkeuden arviointia sekä taipumista.

Itse en ole hyppytekniikkaan kouluttautunut valmentaja, joten kannustan kääntymään hyppytekniikan kehittämisen osalta ammattilaisten puoleen. Erilaisia hyppytekniikkakoulutuksia on tarjolla sekä lähivalmennuksena että etänä.


Mitä vihjeitä voit käyttää hyppyesteelle?

Minulta usein kysytään mikä olisi paras vihje mihinkin käytökseen ja vastaan, että sellainen joka toimii sinulle ja koirallesi parhaiten. Vihje voi siis olla sanallinen/äänellinen, fyysinen tai niiden sekoitus. Tärkeintä on, että itse tiedät ohjaajana mikä toimii parhaiten teille ja olet johdonmukainen. Muista, että vahvaan käytökseen tarvitaan paljon toistoja ja vaikka sanalliset vihjeet olisivat meille selkeitä, ne ovat koiralle ainoastaan ääniä.

Jos olet opettanut paljon sanallisia / äänellisiä vihjeitä, fyysistä ohjausta voidaan tarvita vähemmän, mutta usein niiden yhdistemä toimii hyvin. Tällöin fyysinen ohjaus tukee sanallista/äänellistä vihjettä. Suurin osa agilitykoirista tulkitsee enemmän fyysisiä vihjeitä, vaikka joskus saatamme olla sitä mieltä, että koira osaa suulliset vihjeet. Usein annamme koiralle tiedostamattomia fyysisiä vihjeitä.

Fyysisiä vihjeitä koiralle voivat olla esimerkiksi liikkeen suunta, käsien ohjaus, rintamasuunta, jalkaterien suunta, painonsiirto ja ohjaajan katse. Koirat ovat mestareita tulkitsemaan ihmisen pienimpiäkin eleitä, joten aina ei voida olla ihan 100% varmoja minkä ohjaajan liikkeen koira lopullisesti tulkitsee vihjeeksi. Mikäli olet kiinnostunut tästä tarkemmin, suosittelen kokeilemaan videoanalyysiä hidastuksella ja tarkastelemaan omaa ja koiran toimintaa suhteessa toisiinsa.

Suullinen vihje voi olla mikä tahansa, mutta yleensä jollain tavalla loogiset vihjeet on helpompi muistaa. Kannattaa myös pohtia käytettyjen vihjeiden eroja, jotta ne koirallekin kuulostavat erilaisilta. Esimerkiksi "kierrä" ja "kaarra" voivat sekoittua helposti, mutta esimerkiksi kimeämpi "kii" ja matalampi "kaaar" on helpompi erottaa toisistaan.

Tunnista käyttämäsi vihjeet valmiista harjoituksista. Olen laatinut sinulle sähköisen harjoituskirjan, jossa on 40 valmista harjoitusta (+ niiden peilikuvat), minkä avulla voit tunnistaa käyttämiäsi vihjeitä sekä harjoitella niitä erilaisissa hyppyesteistä koostuvissa harjoituksissa. Tutustu AGILITYTREENIT - 40 treeni-ideaa neljälle hyppyesteelle -harjoituskirjaan tästä.

Vihjeet voivat olla suullisia, fyysisiä tai niiden yhdistelmä. Tässä näet listattuna erilaisia asioita, jotka voivat olla koiralle vihjeitä agilityssa.
Vihjeet voivat olla suullisia, fyysisiä tai niiden yhdistelmä. Tässä näet listattuna erilaisia asioita, jotka voivat olla koiralle vihjeitä agilityssa.

Kohdetyöskentely hyppytaitojen opetuksen apuna

Kohdetyöskentely on opetustapa, jossa koiralle opetetaan ensin joku kohde ja tätä kohdetta hyödynnetään erilaisten käytösten opetuksessa. Kohteita on erilaisia ja niitä voi olla esimerkiksi nenäkosketus (käteen / targetiin), targetin läpijuoksu tai joku muu merkki, jonka ohi koira on opetettu liikkumaan tai kiertämään. Myös kosketuskepillä voidaan opettaa koiralle esimerkiksi suuntavihjeitä tai kääntymistaä. Tai sitä voidaan hyödyntää käsitargetin tavoin pienemmille koirille.

Mikäli koirasi osaa jo jonkin kohteen hyvin, pohdi miten voisit hyödyntää sitä taitojen opettamisessa. Yleisesti voisi sanoa, että käsikosketus sopii hyvin tehtäviin, joissa halutaan koiran ensin suuntaavan kohti ohjaajaa ja sitten suoritettavalle esteelle. Näitä ovat esimerkiksi in-in, vippaus ja ohjaajasta poispäin hyppääminen. Maassa oleva target, kartio tai muu kohde voivat toimia suunnannäyttäjinä ja olla apuna irtoamisessa sekä esteen toivotun puolen valinnassa.

Esimerkki targetin käytöstä apuna taitojen opetuksessa. Targetin sijoitteluun vaikuttaa koiran koko. Kuva toteutettu Smarter Agility ohjelmalla.
Esimerkki targetin käytöstä apuna taitojen opetuksessa. Targetin sijoitteluun vaikuttaa koiran koko. Kuva toteutettu Smarter Agility ohjelmalla.

Mistä apua taitojen kehittämiseen? 

Tässä listaus, mistä voisit saada apua taitojen kehittämiseen:

  • Parhaimman avun saat omalta valmentajaltasi, joka tuntee sinut ja koirasi ja osaa auttaa löytämään juuri teille parhaiten sopivan tavan opettaa käytös tai vahvistaa sitä. Tunnista mitä koirasi jo osaa ja voisiko niistä asioista olla apua.
  • Hyppytekniikan kehittämiseen aiheeseen perehtyneeltä valmentajalta.
  • Etävalmennus kanssasi. Laadin sinulle yksilölliset harjoitukset taitojen opettamiseen. Jos olet kiinnostunut, laita viestiä tiina@twacoaching.fi
  • Tutustu erilaisiin verkkokursseihin - voit löytää täsmäkursseja haluamaasi teemaan.


Kirjoittaja on hoopers- ja agilityvalmentaja, psyykkinen valmentaja ja liittokouluttaja Tiina Wiksröm. Tiinan tavoitteena on auttaa niin harrastajaa kuin valmentajaa löytämään omat vahvuudet sekä oma tapa toimia ja harrastaa. Tutustu lisää Tiinaan tästä.


Treeni-ideoita hyppyesteille agilityharrastajalle ja -valmentajalle

AGILITYTREENIT - 40 treeni-ideaa neljälle hyppyesteelle on sähköinen harjoituskirja, jonka avulla pääset tunnistamaan ja vahvistamaan oman koirasi taitoja sekä saat ideoita omatoimiseen harjoitteluun.

Tässä harjoituskirjassa kaikki harjoitukset on käännetty myös peilikuvaksi, jotta harjoittelet kaikkia taitoja molemmin puolin. Lisäksi osassa harjoituksia on erillisiä vinkkejä oman pohdinnan tueksi.

Harjoituskirja on ladattavissa omalle laitteellesi heti oston jälkeen.

➡️Lue lisää harjoituskirjasta